5 tips för att minska dina utsläpp

Vi människor har en inverkan på klimatförändringarna men vi alla kan däremot hjälpas åt för att motverka klimatförändringarna. Att hålla koll på hur man själv kan minska sina utsläpp kan vara komplicerat. För att underlätta det kan man framförallt tiita på transporten, maten, bostaden och butiken.

Bil & Flyg

De flesta bilresor i Sverige är korta, runt 5 km. så tänk efter innan du kör. Byt gärna din fossildrivna bil mot en elbil. Väljer du att samåka är det ännu bättre!

Det som för många är den största källan till sina utsläpp är flyget. Så när du ska ut och resa nästa gång försök ta flyget mer sällan och passa på att vara borta längre när du väl reser. Ett bra sätt att gå tillväga om du måste flyga är att klimatkompensera din resa. Utsläppet går oftast att hitta på din biljett. Tänk på att dessa utsläpp inte inkluderar den så kallade höghöjdseffekten vilket innebär att dina utsläpp troligen är ungefär dubbelt så stora under längre flygresor. Detta då flyget på hög höjd ger upphov till en större effekt.   


Mat

Att minska konsumtionen av vissa livsmedel såsom rött kött har en stor betydelse. Den här tabellen visar hur mycket mat släpper ut:


Som ni ser är det inte bara nötköttet som påverkar klimatet, även produkter som hårdost har stor påverkan.


En bra tumregel är att välja lokalt och säsongsmässigt. Det är inte bara bättre för klimatet utan även för din egen hälsa. Du undviker långa onödiga frakter samtidigt som lokala produkter ofta är näringsrikare.


Tänk på att äta det du köper. I Sverige slängs så mycket som var 5:e matkasse! Tänk så många utsläpp som går att undvika bara genom att minska onödigt svinn.


Bostaden

Tänk på att även jobba med energieffektivitet i hushållet. Kan du täta fönster och tak? Kanske kan du skaffa solceller på taket?

Elektronikprodukter produceras oftast på ett sätt som ger upphov stora utsläpp, därför bör vi använda vår elektronik och våra apparater så länge som möjligt. Det finns även en stor marknad för återbruk så kika där innan du köper nytt eller slänger. Byt ut alla lampor till energieffektiva LED-lampor. Behöver din handdukstork vara på dygnet runt eller behöver du tvätta jeansen igen eller räcker det med att vädra?

Butiken

Mode är en av de industrier som står för störst inverkan på både miljö och klimat. Större än både flyg och sjöfart tillsammans. Så tänk på det innan du köper nytt. Second hand marknaden ökar för varje dag och det finns även stora möjligheter att hyra plagg.

Undersök plaggets innehållsförteckning. Leta efter klimatsmarta material som lyocell och återvunnen polyester. Det finns även smarta certifieringar som gör det enklare för oss konsumenter. Såsom 100% klimatkompenserade plagg.

Klimatkompensation

Genom att använda två verktyg samtidigt; minska sina utsläpp och klimatkompensera når vi snabbare och effektivare en fossilfri framtid. Verkligheten är att klimatkompensation och att minska sina utsläpp som individuella åtgärder inte räcker till. 

Medelsvensken släpper ut 11 ton CO2 per år. För att nå en hållbar nivå där vi inte förbrukar mer än vad jorden kan bidra med måste vi ned till ca 2 ton CO2 per år. I dagsläget är det inte möjligt att nå denna nivå. Därför måste vi jobba med att investera i klimatkompensation som kompenserar för de utsläpp som vi inte kan minska på kort sikt.

Det viktigaste är dock att alla börjar att agera på något sätt. Det är lätt att bli överväldigad av allt prat om klimatet. Därför har Absorb utvecklat ett enkelt, roligt och hoppingivande sätt att börja ta ansvar för sina koldioxidutsläpp. Med vår Klimatkalkylator beräknar du snabbt ditt personliga klimatavtryck genom några flervalsfrågor.

Därifrån har du möjligheten att prenumerera på vårt lokala trädplanteringsprojekt för att 100% balansera ditt klimatavtryck (medan du i din egen takt jobbar med att minska ditt klimatavtryck)

Ingen kan göra allt, men vi alla kan göra något!

Testa Klimatkalkylatorn nu